Cel mai mare patinoar din București va fi deschis în acest an. Nu este vorba despre „Mihai Flamaropol”, ci despre „Berceni Arena”, din cartierul Apărătorii Patriei.
„Berceni Arena capătă alura patinoarelor de top din Europa! S-a turnat deja suprafața de joc, iar în jurul acesteia, se montează mantinela. Între timp, constructorii continuă lucrările la fațada clădirii ce se anunță a fi una spectaculoasă, precum și la spațiile verzi din jurul arenei”, a anunțat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.
Investiția totală se ridică la peste 10 milioane de euro, construcția întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 6.500 de metri pătrați. Terenul dedicat patinoarului olimpic are aproape 12.000 de metri pătrați, incluzând 3.000 de metri pătrați de spațiu verde, cu 70 de arbori plantați.
Clădirea are un etaj, iar capacitatea arenei propriu-zise este de 800 de locuri. Acolo se vor putea juca și meciuri de hochei incluse în ofertele agențiilor precum Mr Bit online.
„Berceni Arena” va beneficia de o construcție subterană pentru rezervă de apă necesară stingerii incendiilor. Ca facilități, vor exista spații de servire în foaier și la etaj, garderobă, foaiere, vestiare, birouri, cabine pentru presă, cabine VIP, sală metodică. „Noi estimăm că în decembrie anul viitor se va putea juca aici primul meci”, spunea Daniel Băluță în septembrie 2022, când șantierul a fost vizitat de către Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, care a fost însoțit de câțiva mici hocheiști de la un club din capitală. Termenul de atunci nu a putut fi respectat, însă constructorii garantează că lucrările vor fi gata până la 1 ianuarie 2025.
Se reiau și lucrările la „Mihai Flamaropol”?
Sportivii din sudul țării pot folosi în acest moment doar patinoarul ridicat de Ion Țiriac în Otopeni. De când patinoarul „Mihai Flamaropol” a fost demolat, în 2016, Bucureștiul a devenit singura capitală europeană fără o astfel de arenă, s-a scris pe site-ul oficial al Primăriei Sectorului 4.
Fostul patinoar național a fost lăsat în paragină. Pentru reconstrucția sa a fost făcut un deviz inițial de 46 de milioane de euro, dar Primăria Capitalei a acordat o finanțare de numai 6 milioane. Șantierul a fost abandonat în 2019, iar Primăria și firma care trebuia să facă lucrările au ajuns în Tribunal. În acest moment, în locul de lângă parcul „Riviera” sunt doar pilonii de rezistență și schele metalice. Nicușor Dan, primarul general al Municipiului București, și-a amintit de „Mihai Flamaropol” în februarie 2024, când a anunțat că se vor relua lucrările, cu fonduri dintr-un împrumut deja contractat. Au trecut aproape două luni de atunci, iar singura schimbare de pe șantier este că, o dată cu venirea primăverii, au reapărut buruienile.
„Allianz-Țiriac Arena” a fost deschisă în 2016
Patinoarul „Allianz-Țiriac Arena” din Otopeni a fost inaugurat la data de 7 decembrie 2016, în prezența unor invitați de marcă precum Simona Halep, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Octavian Belu sau Mariana Bitang. În acest moment, este singurul patinoar funcțional din zona București-Ilfov construit conform celor mai recente norme olimpice internaționale si în acord cu indicațiile Federației Internaționale de Hochei (FIH). Arena are o suprafață construită de 4 863 mp și o capacitate de 450 de locuri. Investiția totală s-a ridicat la 3,6 milioane de euro.