Echipa națională de tineret a României va întâlni Spania în meciul de debut de la Campionatul European U21, programat pe 21 iunie, de la ora 21:45, în Ghencea. Se anunță un meci foarte dificil pentru formația antrenată de Emil Săndoi, care pornește din postura de outsideră în fața unei echipe care a avut rezultate notabile la acest nivel în ultimele decenii.
„Tricolorii” întâlnesc o echipă plină de jucători talentați. Spania U21 a câștigat Campionatul European de cinci ori în istorie, ultima dată în 2019, când naționala României a ajuns în semifinale. La ediția din 2021, Spania s-a oprit în semifinale, însă rămâne favorită clară în confruntarea cu România.
Diferența dintre cele două echipe este evidențiată și de cotele la pariuri publicate de NetBet în secțiunea fotbal. Astfel, Spania are cota 1.23 să câștige partida din Ghencea, egalul are cota 5.20, iar succesul formației lui Emil Săndoi are cota 8.60. În plus, bookmakerii se așteaptă la un meci cu multe goluri, motiv pentru care selecția Peste 2.5 goluri are cota 1.61, iar cea Sub 2.5 are cota 2.17.
Ce urmează pentru România după meciul cu Spania
Pentru „tricolori”, după meciul cu Spania urmează alte două partide din Grupa B. Pe 24 iunie, de la ora 19:00, formația noastră va întâlni Ucraina, într-un alt meci disputat pe stadionul Ghencea. Ultimul meci din faza grupelor va avea loc pe 27 iunie, de la ora 21:45, contra Croației.
Conform formatului competițional, primele două echipe clasate se califică în sferturile de finală, astfel că echipa României speră să termine cel puțin pe locul doi. Obiectivul la turneul final este calificarea în semifinale.
În schimb, directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, a declarat că se gândește chiar că România ar putea fi campioană europeană. „Eu am spus că putem să devenim și campioni europeni. Jucăm în România, avem o echipă a cărei componenți joacă etapă de etapă. Bîrligea și Petrila sunt titulari la CFR Cluj. Borza, Grameni, Louis Munteanu sunt titulari etapă de etapă și pe primul loc. Eu numai la titlul european mă gândesc! Nu știu, trebuie stimulați într-un fel, să le dai un țel oamenilor, nu? Și dacă n-o să fiu campion european, ce o să se întâmple?! O să fim dați afară din țară sau ce?! Dar dacă-mi propun… De când n-a mai avut România trei posibile vârfuri la echipa națională de tineret ca Bîrligea, Markovici, Louis Munteanu?! Au fizic, tehnică, vitalitate”, a spus Stoichiță, citat de Gsp.ro.
România se va afla la a patra prezență la un Campionat European de tineret și mizează pe mulți jucători din prima ligă. Prima a fost în 1998, când turneul a fost găzduit tot de România. Atunci, echipa s-a oprit în sferturile de finală. În 2019, băieții pregătiți la acel moment de Mirel Rădoi au fost învinși în semifinale, iar la ediția din 2021 s-au oprit în faza grupelor.
Jucătorii convocaţi în lotul preliminar al naţionalei U21:
Portari: Mihai Popa (FC Voluntari), Ştefan Târnovanu (FCSB), Otto Hindrich (Kisvarda / Ungaria);
Fundaşi: Alexandru Pantea (FCSB), Bogdan Racoviţan (Rakow / Polonia), Mihai Lixandru (FCSB), Marco Ehmann (EN Paralimniou / Cipru), Victor Dican (FC Botoşani), Radu Drăguşin (Genoa / Italia), Andrei Borza (Farul), Valentin Ţicu (Petrolul), Andres Dumitrescu (Sepsi);
Mijlocaşi: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Dragoş Albu (U Craiova 1948), Alexi Pitu (Bordeaux / Franţa), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Constantin Grameni (Farul), Alexandru Işfan (Universitatea Craiova), David Miculescu (FCSB), Adrian Mazilu (Farul), Valentin Mihăilă (Parma / Italia), Octavian Popescu (FCSB), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Vlad Pop (U Craiova 1948);
Atacanţi: Jovan Markovic (Universitatea Craiova), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Louis Munteanu (Farul).
*Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.