Adoptate oficial pe 5 octombrie prin intermediul Ordonanței de Urgență (OUG), noile măsuri arată că Guvernul României este destul de dispus să limiteze triumful industriei jocurilor de noroc din țară. Printre măsuri se numără limitarea publicității exterioare la 35 de metri pătrați și interzicerea cazinourilor de a folosi recompense pentru a atrage jucătorii.
Noile orientări
După ce o dezbatere publică asupra noilor măsuri a fost postată pe site-ul Ministerului de Finanțe pe 4 octombrie, Guvernul a indicat mai sus că le-a adoptat „cu foc automat”. De asemenea, prevederea principală rămâne aceea că societățile care se încadrează în acest profil trebuie să mențină un sediu permanent în țara menționată mai sus pentru a opera în industria jocurilor de noroc de acolo; acest lucru asigură faptul că veniturile fiscale generate în România rămân în interiorul granițelor țării. Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, înainte de ședința de guvern în care OUG a fost confirmată oficial, că dorește să pună capăt, pentru totdeauna, practicii companiilor de pariuri care fac miliarde în România și apoi trimit tot profitul în afara națiunii sau chiar a UE.
În plus, Ordonanța privind „panourile” include reglementări precum: „În ceea ce privește pariurile, nu este vorba de un sistem de pariuri:
- Trebuie să existe o prezență fizică în România pentru toate operațiunile de jocuri de noroc. În prezent, cele mai multe pot fi găsite în Malta sau în alte țări europene.
- Panourile publicitare pentru jocurile video vor fi limitate la 35 de metri pătrați.
- Este ilegală publicitatea pentru valoarea bonurilor, a jackpoturilor sau a obiectelor (cum ar fi vehiculele) în afara sălilor de joc.
- Costurile de acordare a licențelor, de autorizare anuală și de garanții împotriva pericolului de neplată sunt în creștere.
- Cazinourile nu au voie să vândă băuturi alcoolice.
- Jocurile de noroc mecanice sunt impozitate cu 500 de euro pe post în fiecare an.
Ordonanța vizează în primul rând marile case de pariuri. Cu toate acestea, potrivit Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc din România, doar UNA dintre marile companii internaționale de jocuri de noroc online operează pe teritoriul țării. Acest lucru a fost validat și mai mult de directorul online al instituției, care cuprinde întreprinderi licențiate foarte apreciate. De asemenea, mulți alți operatori au sediul în Malta, după cum au confirmat reprezentanții oficiali ai Asociației Jocurilor la Distanță. Alternativ, este posibil ca aceștia să aibă sediul într-o țară cu reguli mai favorabile.
Potrivit notei de fundamentare a guvernului, dacă întreprinderile ar fi obligate să își mențină o prezență permanentă în țară, veniturile la bugetul de stat din taxe și impozite ar crește de la aproximativ 132 de milioane de euro la 400 de milioane de euro pe an. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a mai spus că în următoarele 30 de zile Ministerul Finanțelor va emite Normele de aplicare a ordonanței. Aceasta, însă, va intra în vigoare doar după ce va fi adoptată ca lege și publicată în Monitorul Oficial pentru validare. Afacerea gamblingului nu ar trebui să aibă atâta influență cât are. Șantajează oficiali și demite reporteri. Acest lucru este ridicol; este suficient.
În ciuda cuvintelor severe ale premierului, se pare că unele dintre măsuri ar afecta mai ales operatorii de dimensiuni medii sau ar putea atenua restricțiile care așteaptă deja în Parlament.
Ordonanța de mai sus nu conține o clauză referitoare la desființarea sălilor de jocuri de noroc în afara locului de desfășurare, care este subiectul unei legi depuse de Partidul Social Democrat (PSD), certificată și de Senat. Premierul a precizat că la Camera Deputaților se va aplica procedura de adoptare în regim de urgență, cu excepția legii de mai sus.
Taxe de garanție și de servicii mai mari
Potrivit OUG menționată mai sus, tarifele anuale pentru autorizații și licențe pentru fiecare tip de operator vor crește începând din acest an, după creșterile aplicate anterior, anul trecut, care au provocat nemulțumirea industriei.
Ordonanța majorează ratele la care sunt impozitate întreprinderile. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de corporațiile extrem de mari, nu există prea multe variații notabile în ceea ce privește structura lor organizațională. Licențele de jocuri de noroc de clasa I, de exemplu, vor fi stabilite la o rată fixă de 300.000 de euro. În schimb, până acum, suma a variat în funcție de veniturile anuale, de la 15.600 de euro pentru afacerile cu venituri anuale mai mici de 500.000 de euro la 312.000 de euro pentru cele cu peste 10 milioane de euro.
Taxele de licență pentru jocurile de cazinou s-au dublat, de la 115.000 la 200.000 de euro, în timp ce cele pentru activitățile mai tradiționale, precum pariurile cu cote fixe și loteriile, au urcat cu aceeași sumă.
Taxa pentru o licență de clasa a doua, necesară întreprinderilor care oferă o gamă largă de servicii din industrie, s-a dublat de la 9.500 de euro la 20.000 de euro. Licențele de clasa a treia vor costa două sute de mii de euro și sunt necesare pentru întreprinderile care administrează jocuri de loterie la distanță. Această industrie a fost stabilită ca monopol guvernamental.
Concomitent, pentru licențele de clasa 1, autorizația anuală de utilizare a jocurilor de noroc va fi de 21% din venituri, dar nu mai puțin de 400.000 de euro. Potrivit legestart.ro, acestea au totalizat până acum 23% din profituri, dar nu au coborât sub 120.000 de euro. Nu în ultimul rând, limita valorii licențelor pentru operatorii din clasa a treia a fost ridicată la 400.000 de euro. Altfel spus, operatorii ale căror procente plătite au depășit 400.000 de euro ar urma să plătească acum doar 21% din venituri în loc de 23%.
Garanție crescută, dar nu „blocată” la anumite sume
Garanțiile pentru riscul de nerambursare urmează să primească una dintre cele mai mari creșteri, calculată ca diferență între venit și valoarea acordată. Până în acest moment, garanția era de 100.000 pentru fiecare tip de activitate.
De anul viitor, pentru pariurile online, firmele trebuie să garanteze între 500.000 și 2 milioane de euro, în funcție de vânzări (până la 5 milioane sau peste 20 de milioane de euro). Apoi, începând din 2025, toată lumea va fi supusă aceleiași cote de impozitare de 2 milioane de euro, indiferent de venituri.
Apoi, între un milion și cinci milioane de euro vor fi garantate la cazinourile online, printre care se numără și casino7.ro. Apoi, între 1.000.000 și 5.000.000 de euro în 2025, plătibili imediat, indiferent de rentabilitate.
Oponenți
Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu noile politici. Șefa Asociației Organizatorilor de Jocuri la Distanță, Odeta Nestor, s-a pronunțat împotriva planului pentru Europa Libera, susținând că este incorect, deoarece ar impune întreprinderilor să pună o cantitate considerabilă de bani drept garanție pentru neplată, chiar dacă nu sunt rău-platnici, cu alte cuvinte, datornici la stat. Pentru început, vom introduce treptat în timp valorile garanțiilor. Și nu vorbim de bani în bancă, ci de bani pe care îi asigură corporația”, a declarat Mihail Pocora.
Photo by Heather Gill on Unsplash